Stappenplan melkbadfoto’s maken

Blog

BBIJL1Portret_10

Nadat ik op Pinterest en Google aan het zoeken was naar fotografie ideeën kwam ik op een site over melkbad fotografie. Dit trok meteen mijn aandacht. Ik dacht dit moet ik uitproberen! Ik heb namelijk alle benodigdheden in huis en mijn dochter zegt vast geen nee tegen spelen in een melkbad! Dat gebeurt niet iedere dag, toch?! Ik heb mijzelf verdiept in de melkbaden en fotografen en dacht dat het voor veel hobby fotografen en professionals een leuke uitdaging is. Nergens kwam ik een volledig stappenplan tegen over HOE je dit van begin tot eind moet aanpakken. Vandaar dat ik het op een rijtje heb gezet. En dit met jullie wil delen. Wil natuurlijk niet zeggen dat je het per se zo moet doen. Nee, helemaal niet. Je eigen creatieve ideeën zijn meestal veel unieker en daardoor vaak ook mooier. Heel veel succes met foto’s maken! Als het gelukt is ben ik heel benieuwd naar jullie foto’s. Heb je nog vragen of lukt iets niet dan stel ze gerust. Misschien kan ik nog ergens mee helpen.
Liefs Brenda

Wat is melkbadfotografie?

Melkbadfotografie is zoals het woord al aangeeft een foto gemaakt van iemand in een bad met melk. Omdat de witte kleur van de melk een serene uitstraling geeft vinden veel mensen dit mooi. Vaak worden er bloemen ter decoratie ingelegd. Hier gebruiken veel fotografen bepaalde kleurtinten voor. Het model kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen de geel/oranje bloemen op de foto te gaan. Net wat het model mooi vindt.

Is melkbadfotografie alleen voor kinderen en zwangere vrouwen?

Als je op google het woord melkbadfoto of melkbadfotografie intypt dan krijg je voornamelijk foto’s te zien van zwangere vrouwen of kinderen in een melkbad. Door de rust die de foto’s uitstralen past het goed bij zwangerschapsfotografie. Doordat de kinderen lekker kunnen spelen in het water en dus niet stil voor een camera hoeven te poseren krijg je al snel mooie natuurlijke foto’s waarbij het kind plezier heeft en uitstraalt. Zeg nou zelf jij zou als kind toch ook graag in een melkbad willen spelen? Zeker als er dan ook nog ontbijtgranen worden toegevoegd!!
Daarnaast heb ik op Google ook nog een aantal foto’s van niet zwangere vrouwen in melkbad voorbij zien komen. Dit waren dan óf meer de boudoirachtig foto’s of juist enge/horror achtige foto’s. Tot nu toe ben ik nog maar enkele mannelijke modellen in een melkbad tegen gekomen. Het melkbad heeft ook wel een ‘’zachte’’ uitstraling waar mannen zich misschien te mannelijk voor voelen?! Toch denk ik dat je juist hele mooie mannelijke portretten in een melkbad zou kunnen maken. Nu ik dit zo typ lijkt me dit een hele leuke uitdaging! Een  mannelijke melkbad foto!! Daar ga ik voor. De resultaten zal ik verder op in dit blog laten zien.

Kan je dit ook thuis doen?

Of je een melkbadfoto zelf thuis kan maken….?? Ja! Let maar op, ik ga het uitproberen! Je hebt natuurlijk wel een aantal basisdingen nodig zoals een bad, melk en een camera. Het bad hoeft niet perse een bad in de badkamer te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een baby in de gootsteen te fotograferen. Dan heb je natuurlijk wel een fotogenieke gootsteen nodig, maar het zou dus kunnen. Je kunt er ook voor kiezen om een baby in een babybadje te leggen. Dit scheelt wat tijd met vullen, je hebt minder melk nodig en je kunt de baby vaak makkelijker vasthouden. Dan heb je ook nog de klassieke tonnen/emmers die gevuld kunnen worden als melkbad. Zo zie je maar.. alles wat groot genoeg is voor het model en wat gevuld kan worden zou kunnen worden gebruikt als melkbad. Soms moet je creatief zijn en soms komen daar de mooiste foto’s uitvoord. Zelf heb ik een bad dat ik wil gebruiken. Maarrrr… in de tuin staat het badje dat ik ook zou kunnen vullen. Het is een klein badje van 1meter bij 2 meter. Het voordeel daarbij is dat ik natuurlijk licht kan gebruiken. Wat ik uiteindelijk ga gebruiken zie je hieronder in de foto’s.

Checklist:

o   Camera (liefst een spiegelreflexcamera zodat je alles handmatig kan instellen)
o   Bad/bak/gootsteen/ om het melkbad van te maken
o   Volle melk/melkpoeder (hoeveelheid is afhankelijk van de grote van het bad en hoe wit je het bad wil hebben)
o   Sofbox (afhankelijk van de hoeveel daglicht dat op het melkbad schijnt). Check http://www.kamera-express.nl
o   Ladder of krukje
Extra:
o   Bloemen
o   Fruit (denk aan gesneden, citroen, grapefruit, sinaasappel of aardbeien)
o   Ontbijtgranen
o   Ballen
o   Badeendjes
o   Smink

Wat voor kleding moet je aan als model?

Bij kinderen zou je ervoor kunnen kiezen om alleen een onderbroek in het bad aan te doen of misschien een bikini. Het is voor de foto mooi als het in ieder geval lichte kleuren zijn.
Is het een zwangerschapsshoot dan kun je het model zelf laten kiezen of ze in haar ondergoed in het melkbad wil gaan liggen of dat ze een jurk aan doet.

Stappenplan

 1. Brainstormen
Bedenk wie je op de foto wil gaan zetten en spreek af wat voor aankleding je wil gaan gebruiken. Kies je ervoor om bijvoorbeeld bloemen te gebruiken, dan moet je ook afspreken wat voor kleurthema je gebruikt. Daarnaast moet je ook bespreken welk bad je gaat gebruiken. Kan me voorstellen dat als je zelf geen bad hebt maar degene waar je foto’s van gaat maken wel, dat je er dan voor kiest om de foto’s daar te gaan maken.
Ik ga 2 verschillende modellen gebruiken, namelijk mijn dochter van 4 jaar en een getinte man genaamd Chris. Mijn dochter wil ik binnen in het bad fotograferen met bloemen en fruit. En Chris ga ik buiten in het bad fotograferen en daarbij wil ik ook schmink gaan gebruiken.
 1. Boodschappen doen
Maak een boodschappenlijstje en zorg dat je alles koopt. Tip: bij de Jumbo hebben ze én volle melk én losse bloemen. Nadat je alles in huis hebt kun je beginnen.

BBIJL1Portret

 1. Melkbad vullen
Zelf heb ik het bad voor de helft gevuld met warm water en daar 3 pakken houdbare volle melk in gegooid. Later heb ik het bad nog iets voller gedaan omdat ik de melk tot boven haar borst wilde laten komen.
 1. Aankleding/accessoires klaar maken
Aankleding klaar maken. Qua aankleding heb ik er voor gekozen om in de zomerse sferen te blijven. Daarom heb ik gele, oranje en rode bloemen uitgezocht en een citroen, grapefruit en sinaasappel is schijfjes gesneden. Leg de bloemen en het fruit pas in het water nadat het model in het water is gaan zitten en je camera goed ingesteld staat. Anders komt er al snel melk op de bloemen en zakken ze een beetje onderwater. Bij kinderen is dit moeilijk te voorkomen. Kinderen moeten lekker kunnen spelen in plaats van stil zitten tussen de bloemen.

BBIJL1Portret_1

 1. Camera en lampen instellen
Vraag of het model alvast in het melkbad wil gaan zitten en stel je camera in. Is er weinig daglicht aanwezig maar kan je wel gebruik maken van softboxen en/of een flitslamp dan raad ik je aan om hier zeker gebruik van te maken. Let wel op de weerspiegeling van de flitslamp op de melk. Een lichte weerspiegeling maakt het soms zelfs iets mooier maar zeg nou zelf… en scherpe weerspiegeling van een flitslamp in het water ziet er niet professioneel uit.
In mijn badkamer is er maar 1 klein raampje waar weinig daglicht doorheen valt. Ook heb ik de foto’s in de avond gemaakt waardoor de hoeveelheid daglicht nog minder werd. Daarom heb ik gebruik gemaakt van 1 kleine softbox en een flitslamp. LET OP: ELEKTRICITEIT EN WATER KUNNEN NIET SAMEN! Tip: maak het statief bovenaan vast met een touwtje zodat als de lamp omvalt de lamp alsnog blijft hangen en niet in het water valt.
Hieronder zie je de opstelling die ik voor het badje buiten heb gebruikt. Het was al in de avond dus het werd steeds donkerder. Overdag zou je zonder lampen de foto’s kunnen maken.
Blog.jpg
 1. Foto’s maken
Bedenk vooraf wat voor poses je op de foto wil hebben. Zo kun je het model goed aansturen.
Tip: wanneer het model met zijn/haar oren onder water ligt hoort hij/zij jou bijna niet. Gebruik dan gebaren om bijvoorbeeld aan te geven welke kant hij/zij moet op kijken.
Tip: door kinderen met de accessoires (bijvoorbeeld de bloemen) te laten spelen krijg je mooie natuurlijke foto’s.
 1. Foto’s bewerken
Nadat je de foto’s hebt gemaakt kan je er voor kiezen om ze via een programma te bewerken. Dit zorgt voor mooie resultaten. Voor de nabewerking gebruik ik Camera Raw. Daarin pas ik de belichting nog aan waar nodig. Ook het bijsnijden en recht zetten van de foto’s doe ik in dat programma. Camera Raw is een voorprogramma van Photoshop.


2 gedachtes over “Stappenplan melkbadfoto’s maken

 1. Mooie opnamen
  Vind persoonlijk de laatste er niet bij horen.
  Maar ben nu al benieuwd naar t vervolg 😀

 2. Hoi Richard,
  Bedaankt voor je reactie. Klopt de laatste valt een beetje uit de toon bij de andere rustige serene foto’s. Toch heb ik deze er bij geplaats vanwege de inspiratie die ik mensen wil mee geven.
  Heb je het nieuwe verhaaltje over druppelfotografie al gelezen?
  Groetjes Brenda

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.